Στοκχόλμη: Ανθρωποκυνηγητό για το δράστη ‑ Έρημη η πόλη μετά την επίθεση

  Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή

  0
  11

  Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αρχές ασφαλείας της Σουηδίας για τον βασικό ύποπτο της επίθεσης με φορτηγό στο κέντρο της Στοκχόλμης, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ πολιτών.

  Όλα ξεκίνησαν όταν άγνωστος οδήγησε φορτηγό ζυθοποιίας επάνω σε πεζούς, σε κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης. Το συμβάν συνέβει στην οδό Βασιλίσσης, ενώ το όχημα συνέχισε την πορεία του πέφτοντας στην πρόσοψη του εμπορικού καταστήματος Ahlens.

  Το φορτηγό είχε κλαπεί νωρίτερα από άγνωστο, την ώρα που ο οδηγός του ξεφόρτωνε εμπόρευμα σε εστιατόριο, δήλωσε εκπρόσωπος της ζυθοποιίας.

  Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι «η χώρα δέχθηκε επίθεση» και συμπλήρωσε ότι όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι επρόκειτο για τρομοκρατικό χτύπημα.

  Ο βασικός ύποπτος φέρεται να ξέφυγε τρέχοντας προς σταθμό του μετρό. Η Σουηδική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός άνδρα ο οποίος αναζητείται.

  «Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με αυτό το πρόσωπο», ανέφερε αξιωματικός, δείχνοντας τη φωτογραφία ενός άνδρα, σχετικά νεαρής ηλικίας, ο οποίος φορά μια μαύρη κουκούλα. Οι εικόνες αυτές τραβήχθηκαν από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν σε κοντινό σημείο.

  Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία τόνισε επίσης ότι δεν είχε καμία ένδειξη ότι επίκειτο επίθεση στη Σουηδία.

  Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Στοκχόλμης έχει εκκενωθεί, ενώ η λειτουργία του μετρό έχει σταματήσει. Η κυκλοφορία των οχημάτων στη Γέφυρα Ερεσούντ, που συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία, περιορίστηκε εν μέρει κατόπιν αιτήματος της σουηδικής αστυνομίας, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται τη γέφυρα.

  Νωρίτερα, η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SJ είχε προχωρήσει στην ακύρωση όλων των δρομολογίων των τρένων από και προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της σουηδικής πρωτεύουσας για το υπόλοιπο της ημέρας.

  Οι αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους, με αποτέλεσμα η σουηδική πρωτεύουσα να μοιάζει με έρημη πόλη.

  Μία γυναίκα η οποία εργάζεται σε κτίριο που βρίσκεται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από το σημείο της επίθεσης ανέφερε στο «The Local» ότι οι αστυνομικοί δεν επιτρέπουν στον κόσμο να εξέλθει των γραφείων, χωρίς συνοδεία από ένστολους. Επίσης, σημειώνει ότι ελικόπτερα πετούν πάνω από την πρωτεύουσα.

  Το τοπικό συμβούλιο άνοιξε τις πόρτες του για να φιλοξενήσει σήμερα όσους πολίτες δεν καταφέρουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετά την ακύρωση των δρομολογίων στα τρένα και τα λεωφορεία.

  Η Βουλή και τα ανάκτορα έχουν αποκλειστεί, οι υπουργοί έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή μέρη, ενώ ο πρωθυπουργός επιστρέφει εσπευσμένα στην πρωτεύουσα. Ακόμη και τα περισσότερα κεντρικά ξενοδοχεία έχουν κλείσει και δεν δέχονται κόσμο.